bélgyulladás kezelése

A Crohn betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer kifekélyesedő, gyulladásos betegsége, mely szegmetális jellegű bélgyulladást okoz és a tápcsatorna bármely szakaszán jelentkezhet a nyelőcsőtől a végbélig.

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, amely a bélrendszer nyálkahártyájának kifekélyesedő gyulladásával jár, ezáltal súlyos hasmenéshez és hasi fájdalomhoz vezet. A Crohn betegség diagnózisának megállapításához endoszkópos vizsgálatok (gyomortükrözés, vastagbéltükrözés) és szövettani mintavétel mellett a vékonybél kapszula endoszkópos vizsgálatnak is szerepe lehet. A napjainkban rendelkezésre álló kombinált gyógyszeres terápiás beavatkozások segítségével a Crohn betegség tünetei enyhíthetők, és akár hosszan tartó panaszmentesség (teljes klinikai remisszió) is elérhető, mely mellett alapvető kezelési a teljes nyálkahártya gyógyulás elérése.
A Crohn-betegség tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, általában hullámzó jellegűek és kialakulhatnak hirtelen, mindenféle figyelmeztető jel nélkül, vagy fokozatosan, apránként. A Crohn-betegség lefolyása betegről-betegre változó, spontán, kezelés nélkül is hosszú, tünetmentes periódusok is előfordulhatnak, majd a tünetek váratlanul rosszabbodnak.
Hasmenés. A Crohn-betegségben kialakuló gyulladás következtében az érintett sejtek nagy mennyiségű vizet és sót szekretálnak. Mivel a vastagbél nem képes teljes mértékben felszívni ezt a többletfolyadékot, hasmenés alakul ki. Enyhébb esetekben a széklet lazább és a szokásosnál gyakoribb székelés társul a betegséghez. A betegség súlyos formájában azonban naponta akár egy tucatszor is lehet bélmozgás, befolyásolva mind az alvást, mind pedig a napi rutintevékenységeket.
Hasi fájdalom és görcsölés. A gyulladás és a kifekélyesedés a bél falának duzzanatát, és idővel hegesedését vonhatja maga után. Ez befolyásolja a bélrendszer normális mozgását és fájdalmat, illetve görcsölést eredményezhet. A fájdalom lehet enyhe, közepesen súlyos, de súlyosabb esetekben akár émelygéssel, hányással is társulhat a betegség.
Vér a székletben. A gyomor-bélrendszeren keresztülhaladó tápanyag a gyulladt szövetek vérzését eredményezheti, de a belek önmaguktól is vérezhetnek. Előfordulhat, hogy a WC-ben élénk piros vért vesz észre, vagy sötétebb, emésztett vért talál széklettel elkeveredve, emellett szemmel nem látható vérzés is kialakulhat (okkult vérzés). A betegség súlyos formájában a vérzés nagyon gyakran erőteljes és folyamatosan fennáll.
Fekélyek. A Crohn-betegség a bél felszínén megjelenő kis, elszórt sebekként kezdődik, később ezek a sebek nagy fekéllyé alakulhatnak át, melyek mélyen behatolnak a belek falába. Emellett kialakulhat fekély a szájban is, ami hasonló az afta miatt kialakuló fekélyekhez.
Csökkent étvágy és fogyás. A hasi fájdalom és görcsölés, továbbá a belek falában kialakuló gyulladásos reakció csökkentheti mind az étvágyat, mind az emésztőképességet és a tápanyagok felszívódását.

Fisztulák vagy tályogok kialakulása. A Crohn-betegséggel járó gyulladás kis csatornákat hozhat létre a belek falában, amelyek átvezethetnek a környező szervekbe, a hüvelybe és a hólyagba. Ezeket fisztulának nevezik. A fisztulák gennyel teli üreg kialakulásához is vezethetnek. A fisztula nyílhat a bőrfelszínre, gyakran a végbélnyílás körül – ebben az esetben perianális fisztuláról beszélhetünk.