Patency vékonybél kapszula

A vékonybél betegségei

A vékonybél leggyakrabban előforduló betegségei a vékonybél területi fekélybetegségek, gyulladások, daganatok, vérzések és a felszívódási zavarok.

A vékonybél betegségei tünettanilag a köldök körüi hasi görcsök mellett leggyakrabban felszívódási zavarokat okoznak (malabszorpciós szindrómák):

  • fogyást,
  • vitamin- és ásványianyag-hiányt, vérszegénységet (vashiányt),
  • emésztetlen székletürítést,
  • vérzékenységet,
  • ödémát (szövetek közötti folyadékképződés),
  • csontpanaszokat.

A vékonybél betegségekhez sorolják a veleszületett enzimhiányokat (laktázhiány, abetalipoprotenémia, aminosav szállítási zavar), fertőzéseket (vírus-, baktérium-, protozoon-, féreg- és gombafertőzéseket), a bakteriális túlnövekedés szindrómát, a lisztérzékenységet (cöliákiát), a Crohn-betegséget (a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti), a Whipple kórt (ritka fertőzés), a trópusi sprue-t, a kollagén sprue-t, az amyloidosist, az eosinophil-sejtes vékonybél gyulladást, a sarcoidosist, valamint a vékonybél elsődleges daganatos betegségeit.

A kapszulás endoszkópia forradalmasította a vékonybél-diagnosztikát, mivel a kapszulás endoszkópia alkalmas a teljes vékonybél vizualizálására, a betegek számára jól tolerálható, és a szövődmények száma alacsony.

A vékonybél betegségek kimutatásában hatékony még a kettős kontrasztos vékonybél röntgen vizsgálat, a CT enetrográfia és az MRI enetroklyzis.

Szövettani mintavétel hagyományos endoszkópia mellett a kapszulás endoszkópia által kimutatott távolabbi vékonybél betegség területeiről kettős ballon vagy egyes ballon enteroszkópiával lehetséges.