aranyér vizsgálata végbél kapszulával

Aranyér vizsgálat kapszulával

Aranyér betegségek komplex vizsgálata és kezelése, valamint fájdalommentes aranyér vizsgálatok végbél kapszulával.

Az aranyér (nodus haemorrhoidalis, hemorrhoid) egy olyan vénás érhálózat, mely a végbélnyálkahártya alatt a végbélnyílás szélén található. A szabályos végbél működés biztosításához, a széklet megfelelő tartásához, illetve a széklet ürítési inger mechanizmushoz pótolhatatlan szerepe van az aranyérhálózatnak, és az aranyér párnázottságnak. A végbél, illetve a z aranyereket fedő nyálkahártya finom ideghálózattal rendelkezik, szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. Ha az aranyér párnát rögzítő kötőszövet ellazul vagy megnyúlik, akkor az aranyérhálózat kitágul, az aranyeres párna kifelé csúszik és a végbélcsatornából előesik. Ilyenkor aranyeres betegségről (nodus, hemorrhoid) beszélünk.
Az aranyér betegség a leggyakoribb végbél környéki betegség. A fejlett országok felnőtt lakosságának több mint 50%-nál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás, mely így népbetegségnek tekinthető.
Elhelyezkedésük szerint külső és belső aranyeres hálózatot illetve betegséget különböztetünk meg. A belső aranyerek szakorvosi (proctológiai) manuális vizsgálat alkalmával igazolhatók könnyen, míg a külső aranyerek végbélnyílásnál tapintható és látható csomóként jelennek meg. Az aranyér (proctológiai) kezelés célja az eredeti állapot megtartása illetve a megelőzés (preventio), illetve a már kialakult betegség esetén az érpárna és a végbélnyálkahártya épségének visszaállítása és a betegség megszüntetése.
Az aranyér betegség  tünetek felléphetnek egészen korai stádiumban is, de lehet, hogy előrehaladottabb fokozatnál sem észlel a beteg panaszt, így későn jut el a proctológus orvoshoz. Az aranyerek korai felismerése (tünettel vagy anélkül) lehetővé teszi a kíméletes, ambuláns proctológiai gyógyítást, míg későn felismert esetben sokszor már csak a proctológiai műtét segít véglegesen.
Az aranyeres betegek (nodus, hemorrhoid) panaszai közül a leggyakoribb az aranyerek (végbél) vérzése, mely általában friss piros vérzésként jelentkezik, vagy a toalette papíron pecsételően vagy a WC kagylóba csöppenve látszik. Az aranyér előesés (nodus prolapsus) a székelési préselés során alakul ki és társul egy kellemetlen nyomásérzéssel, fájdalommal. Az aranyér betegség II.-IV. fokozatában az aranyerek nem húzódnak vissza, és ennek hatására elégtelen lesz az érpárnázottság, mely miatt végbél váladékozást, nyálkahártya irritáció miatti végbél nedvedzést észlelünk. Ezen nedvek felmarják a végbél (perianalis) régiót és felelőssé tehetőek a perianalis irritációért vagy az aranyér betegsége jellemző viszketésért. A IV. fokban az erek megtöretődhetnek (strangulálódhetnak), elfolyásuk, kiürülésük lehetetlenné válik és ekkor heves, akut végbélnyílás fájdalmat okoznak. Ennek következtében az aranyerekből a vénás elfolyás akadályozottsága és az erek akut, gyulladt állapota aranyér kizáródáshoz (nodus incarceratiohoz) vezet, mely thrombosist és elhalást eredményez. Ezek a súlyos aranyér betegségre jellemző tünetek kialakulhatnak vagy rosszabbodhatnak a terhesség alatt vagy szülést követően, tartós székrekedéses állapotban, jelentős testsúly növekedés során (obesitas, elhízás), illetve munkahelyi körülmények miatt (tartós állás/ülés, autó vezetés).
A proktológiai szakorvosi vizsgálatot (aranyerek vizsgálata) általában a legkevésbé kellemetlen és a szemérmet legkevésbé bántó bal oldalfekvő helyzetben, a hashoz felhúzott térdekkel végzik. Nagyon fontos a proctológiai vizsgálat és a proctológiai kezelés alatt a testi-lelki ellazulás, ami a körülményeket tekintve sokszor igen nehéz. Ehhez segít talán hozzá a nyugodt környezet, a vizsgálószemélyzet türelme és megnyugtató viselkedése és a minimál invazív optikai eszközök például az ultravékony endoszkóp vagy kapszula endoszkóp (EGScan) alkalmazása.
A proctológiai vizsgálat minden esetben a végbéltájéki (perianalis) bőrterület megtekintésével kezdődik. A következő elváltozások ismerhetőek fel e terület megtekintésekor: bőrkinövés (skin tag), fissura (végbél repedés), fistula (végbél sipoly), abscessus (végbél tályog), végbél polip (jó-) vagy rosszindulatú végbél daganat.
Ez után következik az ujjal való, proctológus szakorvosi végbélvizsgálat (rectalis digitalis vizsgálat, RDV), mikor is a végbél fájdalma, a fájdalmasság iránya, a záróizom feszessége, esetleges kinövések is vizsgálhatók. Nagy fájdalom esetén maga a rectalis digitalis vizsgálat sem végezhető el, így a komplex vizsgálat egy későbbi időszakban folytatandó, addig tüneti kezelést alkalmaznak.
A végbéltükrözéskor (anoscopia) a végbél alsó 4-8 centiméterét vizsgálják, ekkor lehet a normál érpárnázottságot (a bal oldalsó, a jobb elülső és a jobb hátsó régió (3, 7, 11 óra)), illetve az aranyerek állapotát rendesen megítélni. Az aranyerek nagyságát, súlyosságát, gyulladásos állapotát, illetve a vérzés intenzitását megítéli az orvos. Ilyen előkészülettel történik az aranyerek esetleges kezelése – gyűrűzése – is. Ha a panaszok és tünetek, a talált kép felveti más, súlyosabb betegség (például vastagbélrák) meglétét, úgy indokolt a további tükrözéses vastagbél vizsgálat (colonoscopia) elvégzése.
Fontos elkülöníteni a székeléstől független vagy székelés kapcsán jelentkező végbélvérzést, és gondolni kell colorectalis (vastagbél) rák előfordulásának lehetőségére, és annak kizárására (colonoscopia).
Az Egscan II egy szívószál vastagságú, vékony kábel végén lévő világító és digitális kamerával ellátott kapszula endoszkóp, melyen át levegőt tudunk befújni és melynek segítségével könnyedén és fájdalommentesen lehet proctológiai szempontból vizsgálni a belső aranyereket és a végbél alsó részét illetve a végbél vérzés okát. Az 5 mm-es végbél kapszulát, mely tökéletes optikai képet ad a végbél csatornáról, a külső és a belső aranyerekről, olyan módon lehet a végbélbe vezetni, hogy azt a beteg lényegében nem érzékeli. A végbél kapszula endoszkóp által készített digitális képeket számítógépen rögzítjük.
A kapszula endoszkópos vizsgálatot elsősorban olyan proctológiai pácienseknek ajánljuk, akik nagy fájdalommal járó kórképpel, fissurával (végbélrepedés), gyulladt aranyerekkel, esetleg végbél tályoggal érkeznek, mely miatt a legalapvetőbb vizsgáló módszer, mint az ujjal történ tapintás, vagy anoscopia nem kivitelezhető. A kapszula endoszkópos aranyér vizsgálatot azonban ajánljuk azon proctológiai szakrendelésre jelentkező betegeinknek is, akik az ujjal történő megtapintás, vagy anoscopia helyett inkább ezt választják.