Vastagbél szűrés colon kapszulával

Kapszula endoszkópos vastagbél szűrés

Az Európai Endoszkópos Társaság irányelvei szerint a vastagbél kapszula endoszkópos eljárás ajánlható a vastagbél polyp és daganat szűrésre az alacsony és közepes rizikócsoportokban.

Az USA-ban 9,3 percenként meghal egy ember vastagbélrák miatt. A vastagbél daganatos betegség több halálos áldozatos szed a földön mint az AIDS és az emlőrák együttvéve. Bár a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálok, azonban a legelső olyan daganatos betegség mely a szűréssel meg is előzhető. A vastagbél kapszula vizsgálat egy innovatív, non-invazív, betegbarát és fájdalommentes eljárás, mely áttörést jelenthet a vastagbél daganatok és polypok korai felismerésében és szűrésében.

Az ESGE (European Society of Gastrointestinal Endoscopy) (Europai Endoszkópos Társaság) az Endoscopy-ban 2012-ben közölt legfrissebb irányelveiben a colon kapszula vizsgálatot alkalmasnak találja és javasolja az alacsony és közepes rizikójú populáció szűrővizsgálatára. Az ESGE szakmai irányelve szerint vastagbél kapszula endoszkópos vizsgálat végzése biztonságosan javasolható minden vastagbél polypus előfordulását tekintve átlagos rizikójú betegben, mivel megfelelő pontosságú eredményt ad. Mai napig összesen több mint 10 prospektív tanulmány jelent meg a szakirodalomban, mely a colon kapszula endoszkópos vizsgálatot a hagyományos colonoscopos vizsgálattal hasonlította össze. Ezek összesítése alapján a szignifikáns 6 mm feletti vagy legalább 3 db 6 m alatti polypus detektálásában a colon kapszula endoszkópia összesített szenzitivitása 384 polyppal rendelkező beteg esetében 63%, specificitása pedig 83% -nak adódott, melyből számított negatív prediktív érték 83%. Ezen kívül 31 szövettanilag igazolt korai vastagbél rákos betegből 24 betegben a colon kapszula endoszkópos vizsgálat igazolta a daganatot (77%). Összefoglalva a colon kapszula vizsgálat hatékonyabban mutatja ki a polyp/daganat jelenlétét, mint a korábban alkalmazott és elfogadot non-invazív eljárások (CT colonográfia), ezért alkalmas és javasolható végzése a colorectalis carcinoma szűrő vizsgálataiban.