Vastagbél polip

Kapszula mentette meg apám életét

Eddig 200 kapszula vizsgálatot végeztünk, melyek mindegyike diagnosztikailag értékes volt. Azonban számomra legfontosabb az a kapszula endoszkópos vizsgálat volt, mely apukámnál történt!

Történt ugyanis, hogy apukámnak 70 éves születésnapjára egy vastagbél kapszula endoszkópos vizsgálatot adtunk. Bár semmilyen panasza vagy tünete nem volt, étvágya is kitűnő és a családban sem volt senkinek vastagbél polypja vagy daganata, mégig fontosnak tartottuk, hogy anyukám után neki is történjen vastagbél szűrővizsgálata. Mivel apukám sebész szakorvos, hagyományos vastagbéltükrözésre alapból nem volt hajlandó. De a vastagbél kapszula endoszkópiára rá tudtuk beszélni, hiszen a colon kapszula vizsgálatot úgy fogta fel, mint valamilyen játékot.
A kapszula endoszkópos vizsgálat közben hazament, otthon iszogatott és szivarozott, és amúgy nagyon jól érezte magát. Akkor még nem tudtuk, hogy ez a “játék” mentette meg az életét. A vastagbél kapszula endoszkópos vizsgálat értékelésekor ugyanis kiderült, hogy két nagyobb vastagbél polypot is találtunk nála, melyeket 2 hét múlva altatásban, hagyományos vastagbéltükrözéssel el is távolítottam. A szövettan alapján még éppen időben. Az az igazság, hogy én sohasem tudtam szüleimnek igazán jó ajándékot venni. Utólag azt gondolom végre egyszer sikerült…..