utazás a bélrendszerben

Tárlat az ember belsejében

Az USA-ban elkészítettek egy hatalmas vastagbél makettet, melyen végigsétálva a valóságban találkozhatunk az egyes bélbetegségekkel.

 A vastagbélrák veszélyére és megelőzésére hívja fel a figyelmet az a szuper méretű vastagbél az USA-ban, melyben az érdeklődők a kapszulához hasonlóan végighaladva szembe találkozhatnak az egyes vastagbélben gyakori elváltozásokkal és betegségekkel (diverticulumok, polypok és daganatok), ezáltal érzékelve azok veszélyét és a szűrés fontosságát.

A vastagbél betegségek gyakran alattomosan, tünetmentesen kezdődnek, ezért a bélbetegségek szűrése és a betegek tájékoztatása kiemelt népegészségügyi feladat.

A daganatos betegségek között a vastagbél daganat évek óta előkelő helyen áll. Nagyon fontos a szűrővizsgálatok rendszeres bevezetése, különösen az 50 év feletti populációban, melyre több módszert is alkalmazhatunk.
A legjellegzetesebb tünet a székelési szokások – egyéb diétás változások nélkül bekövetkező – változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak (ritkább vagy sűrűbb székletürítés), illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. A betegek puffadásról és nehezen karakterizálható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. Jelentkezhet émelygés, rossz közérzet, a széklet véres lehet.
A székletminta vétel eljárással a székletben kimutatható a rejtett bélvérzés, mely a szervezett, népegészségügyi méretű vastagbélrák szűrés egyik nagyon megbízható módja. Epidemiológiai (járványtani) vizsgálatokkal bizonyították, hogy a székletben kimutatható rejtett vér felismerésével az 50 év feletti nők és férfiak körében mintegy egy-ötödével csökkent a vastagbélrák okozta halálozás.