Kapszula tengeralattjáró a testben

Utazás a test belsejében

Utazás a test belseje felé? Valóság! Irányítható, mágneses mini-kapszula tengeralattjárókkal úszkálhatunk az emberi testben.

Mai világunkban szinte népbetegség a tápcsatorna gyulladásos és daganatos elváltozása. A szűrésre egyre gyakrabban kapszula endoszkópot használunk (ez egy gyógyszer méretű kapszula, mely végig kamerázza belülről a testet). A kapszula endoszkópia egy évek óta létező, megbízható, és elérhető technika. Maga a kapszula endoszkópia már önmagában is egy szinte valószínűtlen, futurisztikus technológia (kicsit a nanotechnológiára, a robotikára és a sci-fi-re emlékeztet), azonban működik és természetesen a mai orvostudomány egyik legnagyobb figyelmet kapó fejlesztéssorozata.

Az egyik alapvető hátránya a kapszula endoszkópos vizsgálatoknak, hogy míg a hagyományos endoszkópos vizsgálat során az orvos az endoszkópot saját kezével irányítja (vezérli), és ez által módja nyílik bizonyos elváltozások részletesebb vizsgálatára, addig a kapszula endoszkópos vizsgálat során a kapszula mozgatásáról a bélrendszerünk saját kontrakciós tevékenysége (un. perisztaltika) gondoskodik.

A legújabb kapszula endoszkópos kutatások és fejlesztések ezt a problémát igyekeznek megoldani azáltal, hogy a kapszula betegen belüli biztonságos irányítását illetve helyzetváltoztatását megoldják. Erre alapvetően több megoldás is mutatkozik. Egyrészt ma már létezik a kapsula endoszkópiának egy olyan prototípusa (harvardi professzorok fejlesztik a Tel-Avivi Egyetem támogatásával), amely kis „propellerekkel” irányítható a testben. Egyelőre még nem tesztelték élőlényeken, de vízben működik. A másik megoldás az un. mágneses kapszula, mely kísérleti rendszer lényege, hogy a mágnesezhető kis kapszulát a testen kívüli mágneses mezővel kontrolláltan irányíthatjuk egy külső mágnessel vagy a radiológiában használatos MRI készülék mágneses terének segítségével. Ezzel mozgásra bírjuk a mágneses kapszulát, amely így irányítható a testben. Mivel ez a módszer már túlesett a működőképesség tesztelésének lépcsőjén, valószínűsíthető, hogy 1-2 éven belül realizálódik majd az egészségügyi piacon. Azért különösen jó ez a technika, mert mivel külső mágneses erőhatásokkal irányítjuk a kapszulát, nem fogyasztjuk jobban az eszköz elemeit (ez az egyik legszűkebb keresztmetszete a technológia tulajdonságainak). Ez utóbbi mozgatható mágneses kapszula az Intromedic Mirocam kapszula endoszkópos rendszerében hamarosan magán orvosi centrumunkban is elérhetővé válik.

A fejlesztők szerint ez a mágnese kapszula sokkal pontosabb diagnosztikát fog eredményezni, különösen a vastagbél területén és ráadásul szignifikánsan lerövidítheti a vizsgálati időt, illetve kérdéses területeken sokkal jobban körül lehet majd nézni.

A rajzfilmekből és vad science fiction könyvekben látott lehetőségek tehát lassan utolérnek minket az életben is, talán mikor legközelebb orvoshoz kell mennünk, már csak egy kapszulát kell lenyelnünk, majd hagyni, hogy a szakember egy számítógéppel körbekukkantson a kérdéses területeken.

Tájékozódjon a technológiáinkról részletesen: www.endocam.eu