kapszulás vékonybél vizsgálat

Vékonybél kapszula endoszkópia

A fájdalommentes gasztroenterológiai szűrés új lehetősége, hagyományos endoszkópia helyett kapszula endoszkópia!

A vékonybél a tápcsatorna egyik legfontosabb de nehezen vizsgálható része. Körülbelül 5-7 méter hosszú, a gyomor és a vastagbél között helyezkedik el és itt zajlik az emésztési és tápanyag felszívódási folyamatok döntő része. A hagyományos endoszkóppal nem vagy csak részben elérhetőek és ezért nehezen kimutathatók a vékonybél olyan fontos rendellenességei, mint például a daganatok és a vérzések, mivel a hagyományos endoszkópok csak a bélrendszer felső és alsó 1-2 méterét érik el. Az elváltozás azonban nemegyszer a fennmaradó 4-5 méteren található.

A kapszula endoszkópia segítségével az orvosok megvizsgálhatják a nehezen elérhető daganatokat, vagy megnézhetnek egy távoli bélvérzést. A kapszula endoszkópia kellemetlenséget vagy sérülést nem okozó, non-invazív eljárás, melynek során egy kis méretű elektronikus képrögzítésre alkalmas, lenyelhető endo-kapszulát használnak a teljes vékonybél megtekintésére.

A vitamintabletta nagyságú kapszula endoszkópban egy adó, egy elem, egy színes videokamera és egy LED fényforrás található. A kapszula endoszkóp teljesen zárt, és ellenáll mind a gyomorsavnak, mind az emésztőenzimeknek. Másodpercenként két-három képet készít, miközben a bélkontrakciók hatására végighalad az emésztőrendszeren. így a vékonybél kapszula endoszkóppal a bél távoli szakaszaiban is felfedezhető és pontosabban azonosítható a daganat vagy a vérzés. A kapszula endoszkópos vizsgálat során a páciens hasán lévő kapszula érzékelők továbbküldik a képeket a csípőre erősített vevőegységnek. A kapszula endoszkópos vizsgálat végén a kapszula a betegből spontán kiürül, melyre az értékeléshez nincs szükség, hiszen az elkészített képek digitális lenyomata ekkora már az adathordozón rögzítésre került.
Nyolc óra alatt 50 ezernél is több kép készül, ezután az érzékelőket és a vevőegységet eltávolítják és információ tartalmát számítógépre töltik. A kapszula egyszer használatos, és sokan észre sem veszik, amikor a széklettel együtt távozik a testből.
A vizsgálat előtt a beteg részletes étrendi utasításokat kap. Kerülnie kell az erős mágneses mezőket, és tanácsos az orvossal megbeszélnie az esetleges komplikációkat.
A kapszula endoszkópos vizsgálat  során fény derülhet olyan más módon nem diagnosztizálható kórállapotokra mint például a vékonybél fekélyek, vékonybél Crohn betegség, vékonybél érmalformációk (angiodysplasia), liszt érzékenység, vagy a vékonybél daganatok.